Minggu, 08 November 2015

Perubatan Tradisional Cina dan Proses Penuaan

Perubatan Tradisional Cina dan Proses Penuaan

Penuaan secara semula jadi digunakan untuk menjadi satu-satunya alternatif kepada pembedahan plastik, tetapi keadaan telah berubah. Teknologi berkembang untuk menawarkan alternatif yang lebih menarik, seperti rawatan laser minimal dan pelbagai makanan tambahan herba, krim dan losyen. Mereka yang tidak mahu menjalani apa-apa jenis prosedur pembedahan, termasuk rawatan laser, kini memberi perhatian yang lebih kepada Perubatan Tradisional Cina, atau TCM.

Sama seperti istilah mencadangkan, TCM adalah bentuk perubatan tradisional yang diamalkan di China. Kepercayaan-kepercayaan yang menjadi asas ini bentuk perubatan telah dibangunkan bertahun-tahun sebelum ini, lama sebelum perubatan Barat menjadi apa yang ada hari ini. Namun, kepercayaan-kepercayaan asas kekal di tempat dan masih sangat dihormati dan diikuti oleh orang-orang Cina. Namun, TCM semakin beriman baru dari seluruh dunia juga.

Yang digunakan untuk menerima rawatan moden di dunia Barat biasanya akan memeluk TCM sebagai tambahan kepada rawatan perubatan standard mereka. Mereka mungkin tidak memahami semua kepercayaan rumit benar Traditional pengikut Perubatan Cina, tetapi mereka faham sepenuhnya memastikan TCM berkualiti tinggi makanan tambahan herba untuk meningkatkan penjagaan keseluruhan perubatan mereka.

Ini terpakai kepada mereka yang berminat untuk melambatkan proses penuaan juga. Jawapan Barat ke garis-garis halus, kedutan, bintik-bintik dan kulit kendur biasanya untuk menutup tanda-tanda luaran. Ini termasuk melalui pembedahan atau rawatan laser untuk meremehkan penampilan garis-garis dan kedutan atau mengetatkan sementara kulit.

TCM pendekatan proses penuaan dengan cara yang berbeza. Seperti kebanyakan perkara dalam tradisi perubatan Cina, penuaan adalah diperangi dari dalam ke luar. Semua yang dilihat di luar badan itu dilihat sebagai perwakilan apa yang berlaku di dalam tubuh. Orang yang beriman dalam tradisi TCM mengakui penuaan yang merupakan proses semula jadi yang berlaku dari masa ke masa untuk semua orang, tetapi mereka juga percaya bahawa proses itu boleh menjadi perlahan.

Pengikut TCM percaya bahawa pengetahuan yang memadai dalam apa yang berlaku di dalam tubuh adalah penting untuk melambatkan proses penuaan semula jadi. Bukan hanya merawat tanda-tanda luaran dan gejala penuaan, berhati diberikan kepada mencari tahu apa yang berlaku di dalam badan di mana-mana peringkat proses penuaan. Apabila akar dalaman gejala luar dikenal pasti, rawatan diberikan untuk melambatkan perkembangan- perkembangan dalaman.

Oleh itu, TCM memberikan masuk rawatan untuk penuaan dan bukannya memberi tumpuan hanya pada kulit dan kecacatan yang terdapat pada kulit. Adalah dipercayai bahawa merawat masalah di bahagian dalam akan mempunyai kesan langsung ke atas apa yang dilihat di luar. Masalah kulit oleh itu dirawat dari dalam, biasanya melalui suplemen herba dan akupunktur.

Hari ini, ramai orang di Barat dunia menggunakan TCM untuk menambah kaedah anti-penuaan yang digunakan oleh pembekal perubatan tempatan dan pengeluar produk kecantikan. Sebagai contoh, mereka boleh mengambil makanan tambahan dengan Ginseng atau Lingzhi untuk menguatkan jantung dan paru-paru yang secara langsung melambatkan proses penuaan. Namun, mereka juga boleh pergi melalui terapi laser atau penggunaan losyen dan krim dari dunia Barat, yang direka untuk menghilangkan garis-garis dan kedutan.

Perkara yang menarik mengenai Perubatan Tradisional Cina makanan tambahan herba adalah bahawa mereka boleh dengan mudah campuran dengan perubatan Barat untuk mewujudkan rejim kecantikan dan bulat.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar