Minggu, 08 November 2015

Apa itu Herba?

Apa itu Herba?

(Sila ambil perhatian bahawa sebutan mengenai "jamu" dalam artikel ini adalah satu istilah sejarah dan bukan bertujuan untuk membayangkan bahawa amalan herba dan menetapkan ubat-ubatan.)

Ubat semula jadi boleh didapati di mana-mana. Maklumat mengenai tuntutan keberkesanannya atau kurang keberkesanan, potensi bahaya, dan manfaat yang berpotensi boleh mengelirukan pada tahap terbaik. Ramai orang cuba ubat-ubat herba tanpa banyak petunjuk kecuali sedikit nasihat dari seorang kerani kedai. Ramai menyatakan kebimbangan bahawa kerumitan kesihatan dan ubat-ubatan yang mereka ambil menjaga mereka dari yakin menggunakan produk yang mereka sering menghabiskan "wang yang baik". Jawaban yang sama dari doktor peribadi ditanya mengenai alternatif herba untuk preskripsi biasanya mengangkat bahu bahu, keengganan untuk memberi nasihat kerana kekurangan pengetahuan; atau kenyataan bahawa herba yang terbukti, tidak berkesan, atau lebih teruk lagi.

Pakar perubatan moden jarang dilatih dalam ubat-ubat herba. Selain daripada latihan akademik mereka di sekolah perubatan, banyak maklumat yang mereka terima pada rawatan yang ada disediakan oleh syarikat-syarikat farmaseutikal. Pasukan jualan besar bersenjata dengan sampel percuma dan makan tengahari percuma, bersama-sama dengan pelbagai pen, pad nota, dan perhiasan percuma ditandakan dengan logo syarikat, dikerahkan oleh pharma besar untuk mempromosikan produk mereka. Produk-produk ini adalah dilindungi oleh paten. Berbeza dengan ini, tumbuh-tumbuhan tidak boleh dipatenkan dan mudah didapati dalam alam semula jadi bagi mereka yang tahu bagaimana untuk mengenal dan menggunakannya. Mereka juga tidak mengikut undang-undang dianggap sebagai "ubat" di Amerika Syarikat tetapi jatuh di bawah kategori makanan dan makanan tambahan. Oleh yang demikian, ia tidak dapat peluang untuk pharma besar untuk mendapat keuntungan daripada mereka.

Asal-usul penggunaan tumbuhan sebagai ubat di kalangan mereka yang ingin menjajah Amerika Utara mempunyai sejarah yang menarik. Ada kemungkinan bahawa khabar angin mengenai kesihatan yang ketat baik orang-orang asli Amerika membawa kepada asal-usul lagenda mata air belia. Pada 1513, apabila Juan Ponce De Leon, seorang penjelajah Sepanyol, mendarat di Florida beliau telah disambut oleh Timacua India, yang tersergam tinggi atas Sepanyol dan telah teguh dalam kesihatan dan penampilan. Entah bagaimana, Ponce de Leon dikreditkan kesihatan mereka hanya untuk musim bunga yang mereka menimba air mereka. Kemudian peneroka akan belajar sebab-sebab yang lebih kompleks. Bangsa-bangsa negeri telah menyesuaikan diri dengan bahaya alam sekitar mereka, merawat luka dan penyakit-penyakit mereka dengan menggunakan kemudahan yang terbaik tumbuhan untuk membantu kesihatan dan penyembuhan.

Penjajah awal di Amerika membawa bersama mereka pengetahuan "simples", ubat-ubat herba dari Eropah yang ada masa dihormati dan disokong oleh beribu-ribu tahun penggunaan. Dengan mereka juga datang pakar-pakar perubatan yang awal, yang telah dilatih dalam "perubatan wira", gabungan penyewaan darah, penggerudian lubang di tengkorak, pemotongan anggota badan, membersihkan badan dengan julap yang kuat, dan pentadbiran merkuri (yang kini kita kenali sebagai beracun). Hubungan penjajah dengan orang-orang asli di Amerika Utara adalah rumit dan sering tidak konsisten dengan dasar dan kepercayaan yang menganggap orang asli secara sah sebagai bukan manusia rasmi. Mereka berkawan dengan jiran ibunda mereka sering menjadi penerima manfaat ubat-ubat herba yang menghalang puak-puak yang sihat dan amat bebas daripada penyakit sebelum pendedahan kepada kuman Eropah. Banyak tumbuhan yang digunakan oleh kedua-dua orang-orang Eropah dan orang asli Amerika adalah sama dan digunakan untuk banyak sebab yang sama, mewujudkan ikatan persamaan di antara orang-orang budaya jika tidak sangat berbeza. Tumbuh-tumbuhan tidak berasal dari Amerika Utara, seperti pisang, biasanya dipanggil "kaki orang putih" telah ditukar dengan tumbuh-tumbuhan di Amerika Utara tidak dijumpai di Eropah.

Beberapa peneroka dicari latihan oleh pengamal perubatan tradisional asli untuk menambah kepada remedi yang disampaikan kepada mereka oleh nenek moyang mereka di Eropah sendiri. Pakar-pakar perubatan awal yang telah dilakukan supaya disebut-sebut ini untuk meningkatkan reputasi mereka di kalangan pesakit mereka. Ini menaikkan hackles sebuah sekolah yang melatih pakar-pakar perubatan masa dalam "perubatan wira" dan orang-orang yang menganggap orang asli sebagai "kafir". Sesetengah menghina idea bahawa "liar" boleh mengemukakan apa-apa kaedah unggul untuk mereka sendiri, tetapi sebaliknya diterima kepercayaan bahawa orang asli adalah mundur, tidak bertamadun, dan kurang manusia daripada orang Eropah yang datang untuk menjajah dan menakluk.

Pertembungan antara kedua-dua sistem perubatan, botani dan "berani", adalah didokumenkan. Ia adalah selamat untuk mengatakan bahawa sesiapa yang memberi perhatian kepada kelembutan relatif dan keberkesanan ubat-ubatan herba melihat bagaimana mereka menggalakkan berbeza dengan langkah-langkah yang melampau perubatan berani. Ini membantu herba semakin mendapat bantuan di kalangan penjajah. Oleh 1880, tiga suku daripada US farmakope, katalog rasmi rawatan perubatan diterima, adalah botani dalam alam semula jadi. Pada awal tahun 1900-an, perubatan berani memukul penurunan dan hubungan cinta Amerika dengan kajian saintifik dan mensintesis bahan kimia di makmal memegang. Sekitar tahun 1900, Persatuan Perubatan Amerika mengancam untuk menjalankan apa-apa doktor menggunakan herba atau "homeopati" di luar organisasi. Perubatan herba kemudiannya dianggap sebagai canggih dan rendah diri. Walaupun begitu, tumbuh-tumbuhan kekal sebagai asas kepada kebanyakan ubat-ubatan yang telah diasingkan dan disintesis dalam hari-hari awal farmaseutikal.

Seperti yang benar hari ini, tidak semua orang pada masa-masa mempunyai akses kepada penjagaan perubatan moden yang mahal. Mujurlah, keperluan dan tradisi terus berlalu pada pengetahuan remedi lama-temurun; biasanya melalui nenek dan ibu. "Isteri Old Tales" sering terlibat remedi yang seolah-olah diselaputi misteri tetapi entah bagaimana berkesan cukup untuk merit lulus mereka kepada generasi akan datang. Farmakologi perindustrian adalah perkara biasa di Amerika dari tahun 1920-an hingga 1960-an dan ubat-ubat herba yang pernah menghiasi kebanyakan halaman AS farmakope tidak lagi diajar sebagai rawatan bernilai di sekolah-sekolah perubatan yang paling arus perdana di negara ini.

Dalam tahun 1960-an, sebahagian besarnya disebabkan oleh "kembali ke alam semula jadi" dan tunas gerakan ekologi didorong oleh generasi resah yang membawa kami "antidisestablishmentarianism" (iaitu: pemberontakan terhadap norma hari) terdapat kebangkitan semula kepentingan dalam semua perkara semula jadi , termasuk ubat-ubat herba dan "teh ubatan". Oleh kerana kedudukan wanita juga bertambah baik dengan pergerakan wanita "Isteri Old Tales" juga mendapat melihat kedua. Bagi yang ingin tahu, tradisi herba budaya lain tidak begitu cepat untuk membuang mereka disediakan legitimasi kepada idea menggunakan tumbuh-tumbuhan sekali lagi sebagai sistem alternatif penyembuhan. Eropah, China, India, dan lain-lain berpegang teguh kepada tradisi purba mereka dan menggabungkan mereka ke dalam bentuk perubatan moden mereka rawatan. Oleh kerana pengetahuan ini telah dibangkitkan dan dibersihkan di luar, lebih banyak penyelidikan mengenai ciri-ciri terapeutik tumbuhan telah dibiayai dan "baru" profesion lama herba telah mula menyesuaikan diri dan muncul semula.

Hari ini, herba kekal sebagai profesion yang tidak terkawal dan kabur di Amerika; ramai orang yang akan mendapat manfaat daripada perkhidmatan pakar herba yang tidak tahu apa yang ditawarkan dan bagaimana untuk mendapatkan mereka keluar. Alangkah baiknya kalau keluar herba apabila begitu banyak artikel yang terdapat pada ubat-ubat herba? Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan; penggunaan bijak wang anda, masa, dan akses kepada maklumat yang tidak mudah didapati kepada orang ramai, dan akses kepada persediaan yang tidak mudah didapati di pasaran.

Kilang purata mengandungi banyak sebatian yang memberi kesan kepada tubuh manusia dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, satu kilang popular mengurangkan sakit artritis, memudahkan kemurungan, adalah kuat anti-virus, meningkatkan sistem imun, dan membantu menyembuhkan luka. Satu lagi berhenti hidung berdarah tetapi juga meneutralkan tumbuhan, mineral, dan racun serangga, dan merupakan julap yang besar. Satu lagi membantu dengan senggugut, adalah tonik untuk hati, mengurangkan tekanan darah, amat sesuai untuk kulit, dan memudahkan saraf. Tidak ada herba yang hanya mempunyai satu kegunaan yang berpotensi. Seorang pakar herba yang tahu keperluan individu anda boleh membentangkan pilihan terbaik untuk mencari bilangan paling sedikit ubat-ubatan yang boleh bekerja untuk membantu pelbagai keperluan anda dalam cara yang paling cekap.

Terdapat semakin banyak sumber-sumber yang menyusun tubuh yang semakin meningkat penyelidikan mengenai keberkesanan dan langkah berjaga-jaga tentang herba tertentu. Yang paling komprehensif adalah laman web umumnya boleh diakses melalui keahlian yang dibayar dan digunakan oleh golongan profesional. The layperson berunding bahan yang diterbitkan mungkin ketinggalan penemuan penting yang pakar herba boleh mempunyai akses kepada (ini bergantung kepada herba itu). Pengetahuan ini bukanlah menyeluruh kerana jumlah penyelidikan yang dilakukan tidak mencukupi untuk menjawab semua soalan-soalan tetapi pakar herba mahir akan lebih cenderung untuk mencadangkan pilihan-pilihan yang paling mungkin untuk menjadi yang paling selamat dikenali untuk anda. Walaupun herba yang terbaik adalah hanya sebagai baik sebagai maklumat yang anda berikan beliau semasa penilaian jadi adalah terbaik dan paling selamat untuk menjadi menyeluruh dan jujur ​​apabila menyediakan beliau dengan maklumat anda.

Seorang pakar herba tidak diperbolehkan mengamalkan perubatan di Amerika Syarikat dan fungsi yang lebih sebagai pendidik kesihatan daripada seorang pengamal. Seorang pakar herba, di samping mendidik pelanggan, juga boleh membuat persediaan khusus untuk keperluan pelanggan, seperti salap, tinctures, minyak, teh, dan baru terkandung herba serbuk yang lebih kuat daripada ubat-ubat yang dibungkus dan disimpan dengan didapati di banyak rak kedai. Sesetengah herba juga boleh mengajar klien bagaimana untuk mengembangkan dan menyediakan ubat-ubat mereka sendiri herba. Ini juga mengikuti tradisi masa dihormati yang mempunyai herba taman rumah bagi tujuan meningkatkan "simples" untuk kegunaan isi rumah.

Walaupun latihan dan latar belakang mereka yang menggelarkan diri mereka sebagai pakar herba secara meluas berbeza-beza, ia adalah bijak untuk memilih salah satu yang mempunyai akses kepada pangkalan data penyelidikan semasa jika anda ingin untuk berunding satu, terutamanya jika kesihatan anda memerlukan anda untuk mengambil ubat-ubatan preskripsi. Pengetahuan sebagai tambahan kepada latihan dalam kegunaan tradisional tumbuhan membuat untuk herba yang lebih berkelayakan. Sebilangan besar sekolah kualiti dalam bidang perubatan herba dan penyembuhan alternatif telah menetapkan diri mereka di Amerika Syarikat pada beberapa dekad yang lalu dan menamatkan pengajian herba moden. Ia juga disyorkan bahawa anda mencari satu dengan gabungan latihan akademik dan bidang, kerana tidak ada pengganti untuk pengalaman. Bagi mereka yang tidak manfaat daripada herba di kawasan mereka, ada yang boleh ditempatkan dalam talian dan bersedia untuk menjalankan penilaian herba peribadi untuk bertanya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar