Minggu, 08 November 2015

Lawatan Pertama Anda ke Chiropractor A - Apa yang perlu Jangkakan

Lawatan Pertama Anda ke Chiropractor A - Apa yang perlu Jangkakan

Jadi, anda akhirnya membuat keputusan untuk membuat temujanji dengan chiropractor, tetapi apa yang perlu anda jangkakan? Apa yang akan doktor lakukan? Adakah ia menyakitkan?

Lawatan pertama anda ke chiropractor perlu mengambil sedikit masa. Jika doktor berjalan dalam dan segera ingin memulakan "retak" tulang belakang anda, lari keluar dari bilik! Mana-mana chiropractor bereputasi tidak akan melompat terus ke dalam menyesuaikan pesakit tanpa mengetahui apa-apa mengenai kes mereka.

Doktor perlu duduk dan berbincang masalah tertentu anda secara terperinci. Dia perlu bertanya banyak soalan. Di mana sebenarnya kesakitan anda? Apabila ia bermula? Pernahkah anda mengalami jenis sakit sebelum ini? Adakah anda merasa sakit yang tajam, membosankan atau achy? Semua soalan-soalan ini penting untuk menentukan apa sebenarnya yang menyebabkan masalah.

Setelah doktor mempunyai jawapan dia memerlukan, dia perlu meneruskan untuk peperiksaan. Bergantung kepada chiropractor peperiksaan boleh berbeza, tetapi secara umumnya, mereka akan melakukan beberapa ujian. Mereka boleh menyemak rangkaian anda gerakan untuk menentukan sama ada tulang belakang anda bergerak dengan baik. Ujian ortopedik boleh dilakukan untuk memeriksa sendi anda dan ujian neurologi boleh digunakan untuk memeriksa fungsi saraf anda.

Selepas ujian, doktor mungkin mengambil x-ray tulang belakang anda, jika mereka berasa ia adalah perlu. Kiropraktor melihat x-ray yang berbeza daripada kebanyakan doktor perubatan. Selain memastikan bahawa tidak ada mana-mana tulang yang patah atau tanda-tanda penyakit yang terdapat di dalam x-ray, tulang semak penjajaran setiap vertebra pada tulang belakang. Mereka menyemak untuk melihat jika setiap baris vertebra dengan betul dengan vertebra di atas dan di bawahnya. Mereka juga melihat untuk melihat jika ada vertebra telah diputar kepada satu pihak atau yang lain.

Setelah doktor telah mengkaji semula semua penemuan peperiksaan dan x-ray, mereka akan meneruskan untuk memulakan rawatan anda. Rawatan kiropraktik paling biasa dan penting ialah pelarasan. Pelarasan adalah proses doktor menggunakan tangan, atau dalam beberapa kes alat yang khusus, sama ada untuk membuka kunci sendi tersekat atau memindahkan tulang belakang ke dalam kedudukan. Pelarasan TIDAK perlu menyakitkan! Anda boleh mendengar beberapa pop atau retak semasa pelarasan, janganlah bimbang, tiada apa yang pecah atau retak. Bunyi yang anda dengar hanyalah pembebasan gas dari ruang bersama, jadi ia adalah sama dengan bermunculan tudung pada satu tin coke.

Bergantung kepada chiropractor, mereka juga boleh menggunakan terapi tambahan berikut pelarasan. Ini mungkin termasuk beberapa bentuk rangsangan elektrik atau urut untuk membantu berehat otot atau daya tarikan untuk membantu mengurangkan tekanan ke cakera antara setiap vertebra.

Sekarang anda tahu apa yang diharapkan daripada lawatan pertama anda ke chiropractor, jangan takut, tiada apa yang perlu ditakutkan. Jika anda telah di pagar mengenai membuat temujanji, saya berharap artikel ini telah berkhidmat untuk menenangkan beberapa kebimbangan anda, dan membantu mendorong anda ke arah jadual pelarasan pertama anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar