Minggu, 08 November 2015

Cirrhosis - Penyakit Hati

Cirrhosis - Penyakit Hati

Cirrhosis melambangkan sekumpulan penyakit hati kronik yang menyebabkan pengerasan dan keradangan hati itu sendiri.

Salah satu gejala yang paling klasik kerosakan hati adalah keletihan. Apabila hati tidak boleh melakukan itu fungsi, dan ia mempunyai banyak, iaitu, pengeluaran bilirubin yang memberikan najis warna, dan tindakan metabolik menukarkan gula kepada glikogen, penapisan darah dan pengeluaran hempedu, yang membantu mencerna lemak vitamin -soluble dan membantu dalam pencernaan lemak secara amnya.

Cirrhosis mempunyai tempoh yang sangat panjang di mana tidak ada tanda-tanda mudah dikenali. Tanda-tanda awal adalah gatal-gatal, sembelit atau cirit-birit, keletihan, ruam dengan sebab tidak dapat dibezakan dan warna putih, atau warna-warna yang berbeza-beza daripada najis, senak dan kadang-kadang demam. Apabila gejala-gejala mula untuk menjadikan diri mereka tahu mereka akan termasuk penyakit kuning (kulit dengan nada kuning kepadanya), muntah darah, bengkak perut, dan beberapa bengkak hanya secara umum. Jika ia cukup maju ia boleh menyebabkan kematian atau koma.

Satu lagi bentuk penyakit ini, sirosis, dikenali sebagai sirosis biliary, ini memberi kesan kepada saluran hempedu, kemudian bergerak ke dalam hati dan sebab atau sebab-sebab yang tidak diketahui. Ia didapati kebanyakannya di kalangan wanita 35-60 tahun; dan sekurang-kurangnya 30% tidak mempunyai gejala dan menemui penyakit melalui ujian darah yang tidak normal. Sehingga 50% akan mempunyai tanda-tanda ruam, dan / atau gatal-gatal yang tidak boleh dilegakan dengan menggaru, jadi jangan bekas luka diri sendiri kerana yang akan menjadi keputusan. Anda mungkin mahu untuk mencari rawatan perubatan hanya untuk melegakan gatal-gatal yang mungkin akan menjadi salah satu perkara yang akan membawa anda ke doktor untuk memulakan. Dan 50% lagi akan mempunyai pembesaran hati dan tender pada masa diagnosis, dan mungkin juga pembesaran limpa. Tanda-tanda lain sirosis biliary termasuk buah pinggang, tulang dan penyakit saraf, najis kuning dan clubbing kuku.

Cirrhosis mempunyai beberapa sebab; kebanyakan ubat farmaseutikal apabila diambil secara konsisten boleh menyebabkan penyakit hati dan usus toksik juga boleh menyebabkan ia. Jika anda mengambil ubat-ubatan yang mempunyai fungsi hati anda dipantau secara berkala oleh doktor anda dan mempertimbangkan pilihan lain yang lebih semula jadi yang boleh mengurangkan keperluan untuk ubat-ubatan.

Sesetengah aromaterapi yang boleh membantu adalah: Rosemary, Jintan saru dan meningkat minyak pati boleh membantu untuk merangsang fungsi hati.

Oleh kerana usus toksik boleh menjejaskan fungsi hati pembersihan usus adalah penting. Dalam kes-kes yang teruk berulang membersihkan usus sekurang-kurangnya sebulan sekali, dan mengambil nutrien usus untuk sekurang-kurangnya setahun, bergantung sudah tentu kepada keterukan keadaan.

Diet akan menjadi amat penting dalam menterbalikkan atau mencegah sirosis atau lain-lain bentuk penyakit hati. Diet anda harus menjadi salah satu makanan keseluruhan organik, rendah protein, kacang, biji-bijian, biji, dan beras atau kambing susu, dan banyak sayur-sayuran berdaun hijau. Elakkan alkohol, semua itu, dan diproses lemak seperti minyak hidrogenasi, marjerin, dan mengelakkan makanan dengan jenis minyak, elakkan minyak tengik dan lemak sayur-sayuran keras. Meningkatkan makanan yang tinggi kalium dan asid amino; menggunakan minyak sejuk diproses seperti minyak zaitun, meningkatkan pengambilan pisang, beras, kismis, rumpai laut, dedak gandum, yis bir itu, Dulse, sirap pekat dan minum air yang ditapis tulen. Juga menjauhkan diri dari ikan dan haiwan protein kurang masak atau mentah - dan benar-benar hanya menghadkan pengambilan anda secara keseluruhan ikan.

Elakkan perkara-perkara yang menekankan hati, seperti dadah, diet yang tinggi dalam makanan yang diproses, lemak, bahan tambahan dan pengawet, sesuatu yang tinggi dalam protein haiwan, alkohol, toksin, racun serangga dan dalam beberapa kes mengelakkan penggunaan kontraseptif.

Sebahagian daripada herba yang boleh membantu adalah milk thistle, ia membantu hati dalam sel-sel tumbuh semula. Ia boleh diambil tanpa alkohol ekstrak dipanggil glycerate, atau dalam bentuk tablet. Dos yang biasa ialah dalam lingkungan 70-200 mg silymarin setiap hari. Silymarin adalah bahan aktif milk thistle. Picrorhiza kurroa tidak begitu terkenal sebagai milk thistle tetapi adalah sama dalam kesannya, dan likuoris juga membantu. Bupleurum (chai-hu), herba cina juga membantu dan campuran herba kutki (200 mg), guduchi (300 mg), dan shanka pushpin (500 mg). Mengambil ¼ sudu teh campuran ini sekali selepas makan tengah hari dan sekali selepas makan malam dengan beberapa jus lidah buaya.

Tanya pengamal kesihatan semula jadi anda tentang hidroterapi, yang merupakan penggunaan wap, air, ais, sejuk dan suhu yang panas untuk memulihkan dan mengekalkan kesihatan.

Jus yang akan membantu hati untuk menghapuskan toksin adalah bit, rumput gandum dan jus lobak merah. Anda juga boleh menambah minyak flaxseed mentah dan bawang putih.

Makanan tambahan untuk meningkatkan fungsi hati ialah: Vitamin C, E, tablet hati mentah, silymarin dan Lipoik. Juga vitamin B kompleks, B12, niasin (dalam 10-30 mg. Hidangan 3 kali sehari), dan asid folik, enzim pencernaan dengan asid hidroklorik dan ekstrak hempedu lembu dan asid amino L-carnitine, L-glutathione, L methionine dan L-arginina.

A Firman Awas: Jangan gunakan lebih daripada 10,000 IU vitamin A dan mengelakkan ikan kod hati minyak sepenuhnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar