Minggu, 08 November 2015

Kelebihan Menggunakan Terapi penyahmampatan untuk Sakit Belakang

Kelebihan Menggunakan Terapi penyahmampatan untuk Sakit Belakang

Terdapat berjuta-juta orang yang mengalami sakit pinggang kerana cakera herniated dan membonjol yang tidak tahu ke mana hendak pergi untuk mendapatkan rawatan. Kebanyakan mereka hanya mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan untuk melegakan kesakitan. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan hanya boleh memberikan kelegaan sementara. Pembedahan adalah pilihan yang lain tetapi ia adalah mahal dan kadang-kadang ia tidak menjamin kejayaan. Untuk sebab-sebab ini, penghidap sakit memilih untuk mendapatkan bantuan melalui rawatan alternatif.

Terapi penyahmampatan adalah diluluskan oleh FDA bukan pembedahan, bebas dadah rawatan yang menggunakan komputer yang dikawal daya tarikan untuk mengurangkan tekanan dalam cakera tulang belakang dengan perlahan-lahan regangan tulang belakang. Ia bertujuan untuk pesakit yang mengalami sakit belakang yang disebabkan oleh cakera herniated. Ia juga boleh berfungsi untuk pesakit yang tidak mendapat kelegaan daripada rawatan biasa, dan pesakit yang mengalami keadaan yang lain seperti sakit leher, penyakit degeneratif cakera, sciatica, radiculopathy, artritis tulang belakang, stenosis tulang belakang, dan sindrom abih.

Seseorang dengan membonjol atau cakera herniated mungkin berasa sakit belakang. Cakera itu juga boleh kembali normal dengan bantuan terapi penyahmampatan. Sebagai pesakit berbaring dengan selesa di atas meja penyahmampatan itu, alat berasaskan daya tarikan yang dikawal komputer diprogramkan untuk memohon kuasa regangan lembut kepada tulang belakang. Aktiviti ini membantu cakera untuk menyerap nutrien yang diperlukan untuk menyembuhkan cakera, dengan itu menghapuskan kesakitan dan ketidakselesaan. Terapi ini tidak menyakitkan dan pesakit merasa santai dan mereka merasakan rasa lega, dan ada yang cenderung untuk tidur manakala prosedur yang sedang berlaku.

Terapi penyahmampatan boleh menjadi satu pilihan rawatan yang sangat baik untuk mengelakkan pembedahan belakang. Pembedahan belakang, selain daripada menjadi mahal, sering mempunyai keputusan yang buruk untuk melegakan kesakitan dan mempunyai banyak risiko dan komplikasi. Itulah mengapa ia adalah lebih baik untuk mengelakkan pembedahan jika boleh.

Walaupun rawatan berasaskan daya tarikan-, terapi penyahmampatan masih berbeza daripada cengkaman biasa. Penyahmampatan tunjang memisahkan segmen tulang belakang yang terjejas hanya sehingga dapat membolehkan nutrien untuk sampai ke cakera rosak. Daya tarikan yang tetap di sisi lain hanya terbentang otot.

Terapi penyahmampatan boleh menjadi satu rawatan berkesan untuk majoriti yang tinggi penghidap sakit belakang, kerana hasil yang sangat jelas - ia berfungsi. Ia telah merawat pelbagai masalah, meningkatkan fungsi dan mengoptimumkan kesihatan pesakit. Jadi ramai orang mempunyai cerita panjang dan menyedihkan dengan kesakitan kronik telah menikmati penawar lengkap atau pengurangan kesakitan drastik selepas menerima rawatan.

Terapi penyahmampatan bermula dengan berunding dengan chiropractor yang boleh menilai pesakit yang mempunyai sejarah dan pemeriksaan otot terperinci. Rawatan ini adalah selamat dan boleh memberi manfaat untuk sakit belakang sama ada akut atau kronik. Melegakan kesakitan berpanjangan boleh dicapai dengan satu siri sesi.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar