Minggu, 08 November 2015

Apa yang Boleh Anda Lakukan Tentang ketiak Berpeluh berlebihan

Apa yang Boleh Anda Lakukan Tentang ketiak Berpeluh berlebihan

Cara Berhenti berpeluh ketiak

Sesiapa yang berpeluh sedalam-dalamnya ingin tahu bagaimana untuk berhenti berpeluh berlebihan. Berpeluh adalah fungsi normal badan. Ia menyejuk dan mengawal suhu badan ketika cuaca panas atau bersenam. Walau bagaimanapun, jika anda berpeluh berlebihan walaupun anda tidak melakukan senaman tegar, semasa cuaca sejuk, atau jika anda hanya berehat di bawah, anda mungkin mempunyai hiperhidrosis.

Apakah hiperhidrosis?

Peluh berlebihan juga dikenali perubatan sebagai hiperhidrosis. Ia boleh disebabkan oleh neurologi, sistemik, dan penyakit metabolik tetapi juga ditemui pada individu yang sihat. Dalam kajian baru-baru ini, didapati bahawa punca utama hiperhidrosis adalah sistem saraf simpatetik terlalu aktif, sebahagian daripada sistem yang kompleks manusia saraf yang bertanggungjawab untuk mengawal tindak balas melawan atau penerbangan terhadap tekanan. Ini termasuk meningkatkan kadar jantung, kontrak saluran darah dan, pelepasan bahan kimia seperti adrenalin, dan berpeluh.

Hiperhidrosis biasanya memberi kesan kepada muka, tangan, kaki, dan ketiak. Berpeluh berlebihan ketiak dipanggil hiperhidrosis axillary. Walaupun berpeluh adalah perkara biasa, berpeluh yang melampau dan tidak perlu boleh menyebabkan masalah yang memalukan. Ia boleh membawa masalah sosial terutamanya semasa fungsi dan peristiwa penting. Ia juga boleh menjadi permulaan serangan panik di mana orang yang terjejas dreads penampilan awam kerana axillary hiperhidrosis.

Walaupun tidak ada rawatan yang lengkap untuk berpeluh ketiak berlebihan, beberapa kaedah mengenai bagaimana untuk berhenti berpeluh di ketiak diamalkan.

Aluminium klorida hexahydrate

Losyen dan deodoran dengan bahan aluminium klorida hexahydrate yang aktif adalah penyelesaian pertama yang disyorkan oleh pakar kulit. Ia mengandungi garam aluminium yang sementara blok saluran peluh di ketiak. Ini adalah salah satu cara bagaimana untuk berhenti berpeluh di ketiak dan menghasilkan keputusan yang memuaskan dalam kebanyakan kes. Ia mesti digunakan pada kulit kering atau kerengsaan mungkin berlaku. Ubat-ubatan anti-radang seperti agen topikal boleh membetulkan kerengsaan.

Botox

Botox adalah diluluskan FDA ubat yang lebih popular digunakan kepada kedutan keluarkan sementara. Ia juga menjadi popular sebagai rawatan untuk hiperhidrosis. Dadah ini menghalang peluh di ketiak dengan menyekat saraf yang bertanggungjawab untuk pengeluaran peluh. Rawatan ini memerlukan beberapa suntikan ke dalam kulit ketiak. Walaupun hasilnya adalah sementara, pesakit bebas daripada peluh berlebihan pada bahagian yang dirawat selama enam bulan.

Pembedahan

ETS atau simpatektomi torasik endoskopi adalah prosedur pembedahan di mana sebahagian batang saraf simpatetik adalah menghapuskan atau dimusnahkan. Dalam kes hiperhidrosis, bahagian yang membekalkan kelenjar peluh pada kulit dikeluarkan. Prosedur ini memerlukan alat teropong khas yang akan dimasukkan ke dalam rongga dada. Salah satu kaedah bagaimana untuk berhenti berpeluh menggunakan ETS adalah kaedah pengapit atau sekatan bersimpati encoscopic mana titanium itu bekerja untuk mengetatkan kawalan tisu saraf. ESB adalah prosedur boleh balik tetapi operasi diterbalikkan perlu dilakukan selepas beberapa hari atau minggu pembedahan pertama.

Ubat-ubatan

Kerana hiperhidrosis adalah yang paling sering dicetuskan oleh tekanan, anti-depressants dan penenang kadang-kadang diambil untuk mencegah bermulanya berpeluh. Ubat-ubatan lain termasuk glycopyrrolate tapi tidak digunakan sering disebabkan oleh beberapa kesan sampingan seperti insomnia, penglihatan kabur, dan mulut kering.

Jumpa doktor anda terlebih dahulu sebelum mencuba mana-mana produk atau rawatan untuk memastikan keselamatan dan keberkesanannya. Terdapat cara lain bagaimana untuk berhenti berpeluh tetapi ini masih dalam peringkat percubaan dan belum diluluskan oleh pegawai-pegawai penjagaan kesihatan.

Cari maklumat lanjut mengenai ketiak berpeluh

Tidak ada komentar:

Posting Komentar