Minggu, 08 November 2015

Pemulihan Home Untuk Mood Swings - Deal Dengan ini Naturally

Pemulihan Home Untuk Mood Swings - Deal Dengan ini Naturally

Perubahan emosi boleh ditakrifkan sebagai perubahan yang melampau dan secara tiba-tiba dalam mood seseorang. Hampir semua orang yang mengalami masalah ini kadang-kadang dalam hidup mereka. Wanita seolah-olah menjadi lebih mudah terdedah kepada perubahan emosi daripada lelaki, terutamanya semasa mengandung dan selepas bersalin. Perubahan mood juga boleh dikaitkan rapat dengan menopaus. Perlu diingatkan bahawa mood swing biasa adalah agak berbeza daripada perubahan mood yang disebabkan oleh gangguan bipolar. Orang dengan gangguan bipolar biasanya melalui perubahan emosi yang teruk dan berpanjangan yang sering mengganggu kehidupan peribadi, profesional, dan sosial mereka.

Faktor dan keadaan yang boleh menyebabkan turun naik mendadak dalam mood seseorang individu termasuk perubahan hormon, peristiwa hidup yang tidak menyenangkan, pemakanan miskin, penggunaan ubat-ubatan tertentu, apnea tidur atau kurang tidur, dan keadaan perubatan tertentu. Perubahan yang berterusan dalam suasana pasti boleh mengurangkan kualiti hidup anda dan boleh menjejaskan hubungan anda dengan ahli-ahli keluarga dan rakan-rakan. Mujurlah, terdapat beberapa rawatan rumah dan langkah-langkah gaya hidup yang berkuat kuasa bagi mengawal perubahan mood anda. Makan makanan yang sihat dan seimbang adalah penting untuk menangani masalah ini. Pastikan diet anda mengandungi mood meningkatkan makanan seperti bijirin penuh, susu, sayur-sayuran hijau, produk tenusu, protein tanpa lemak, barangan soya, makanan yang kaya dengan omega 3 asid lemak, dan buah-buahan seperti pisang, strawberi dan beri biru .

Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Turun naik dalam gula darah boleh menyebabkan perubahan dalam mood anda dan oleh itu mengurangkan pengambilan gula dan karbohidrat ditapis. Anda juga harus menjauhkan diri daripada minuman berkafein dan alkohol, kerana mereka cepat boleh mengubah mood anda. Meningkatkan penggunaan vitamin B kompleks, vitamin E, dan mineral seperti zink dan kalsium. Nutrien ini didapati berkesan dalam meningkatkan mood dan mengurangkan turun naik mood. Latihan juga remedi rumah yang baik untuk perubahan mood. Melakukan senaman aerobik seperti berjalan, berjoging dan berbasikal boleh membantu anda berurusan dengan perubahan mood anda.

Teknik bersantai seperti yoga, meditasi, terapi urut, dan latihan pernafasan juga sangat membantu dalam menguruskan perubahan mood. Tidur yang cukup adalah ubat yang baik untuk perubahan mood. Cuba untuk tidur enam hingga lapan jam sehari. Cara mudah untuk mengatasi masalah ini adalah untuk bercakap dengan rakan atau seseorang yang anda percayai tentang perkara-perkara yang bimbang atau mengganggu anda. Rebus buah pelaga dengan air dan minum infusi ini dua kali sehari untuk melegakan perubahan mood. Terdapat herba tertentu yang boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk perubahan mood. St John Wart dianggap sebagai penstabil mood yang sangat baik. Ia mempunyai potensi untuk meningkatkan mood rendah dan memberikan kesejahteraan emosi.

Minum secawan teh chamomile adalah salah satu cara yang terbaik untuk menenangkan saraf anda dan untuk mengurangkan turun naik mood anda. Akar Valerian pelan, lemon balsem, teh yang dibuat daripada bunga ghairah, dan daun Gingko kawasan ekstrak juga remedi rumah yang baik untuk perubahan mood. Walau bagaimanapun, herba ini boleh mengganggu sesetengah jenis ubat-ubatan dan jadi jika anda sedang mengambil ubat-ubatan, berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan untuk mengambil mereka. Aromaterapi juga boleh digunakan untuk mengimbangi perubahan mood anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar