Minggu, 08 November 2015

A Panduan Pengguna untuk Membeli Madu Manuka

A Panduan Pengguna untuk Membeli Madu Manuka

Ia telah mengambil masa yang lama untuk pengguna AS untuk menyedari bahawa tidak semua madu adalah sama. Terima kasih kepada internet dan lain-lain bentuk media, kuasa penyembuhan yang luar biasa madu Manuka telah menjadi dikenali kepada orang ramai dan bagaimana berguna jenis ini khas madu boleh dalam merawat pelbagai keadaan kesihatan yang berbeza, secara dalaman dan topically pada kulit. Walau bagaimanapun, kini pengguna sedang keliru tentang jenis madu adalah yang terbaik untuk digunakan untuk tujuan perubatan.

Terdapat sebenarnya hanya satu jenis Manuka madu adalah madu yang dihasilkan oleh lebah yang menggunakan madu bunga yang tumbuh pada tumbuhan Manuka. Bergantung kepada berapa banyak komponen madu bunga digunakan oleh lebah untuk membuat madu, ia boleh menjadi lebih kuat atau kurang kuat. Jelas sekali, lebah tidak mempunyai alat pengukur dengan itu jumlah ini boleh berbeza-beza. Satu-satunya cara untuk menentukan tahap potensi madu adalah dengan melakukan ujian makmal untuk mengukur jumlah sebatian fitokimia tertentu. Oleh kerana dunia yang terkenal kebolehan penyembuhan, Manuka madu adalah satu-satunya madu di dunia yang diuji untuk antibakteria dan potensi fitokimia.

Ada satu masa yang standard untuk mengukur tahap potensi Manuka madu adalah sistem penarafan UMF. Walau bagaimanapun, faktor-faktor tertentu telah dibangkitkan mengenai sistem ini yang mempersoalkan ketepatannya. Sistem penarafan lain diikuti, disertai dengan tanda dagangan berdaftar dan lebih akronim tiga surat yang melakukan apa-apa tetapi mengelirukan pengguna mengenai yang mana satu adalah yang terbaik dan paling tepat. Sudah tentu, dari perspektif pemasaran, pencipta setiap sistem yang diterbitkan siaran akhbar dan artikel menghentam satu sama lain dan mendakwa sistem penarafan mereka adalah yang paling tepat untuk mengukur potensi fitokimia madu, lagi menambah kepada kekeliruan. Walaupun propaganda ini dan sup abjad akronim, permintaan global untuk Manuka madu telah meningkat kepada paras yang tinggi.

Ia adalah penting untuk mengetahui bahawa kebanyakan madu telah ciri-ciri penyembuhan sedikit. Pada masa lalu, keupayaan antibakteria madu telah dikaitkan dengan keupayaan untuk menghasilkan tahap rendah hidrogen peroksida dengan cara perlahan dilepaskan. Apa yang membuatkan Manuka madu berbeza daripada lain-lain jenis madu adalah aktiviti bukan peroksida, yang wujud di samping keupayaan untuk menghasilkan hidrogen peroksida itu. Malah, sesetengah penyelidik percaya bahawa kedua-dua komponen mungkin mempunyai tindakan sinergi dalam proses penyembuhan. Daripada peruminatan di mana sistem penilaian yang lebih tepat atau yang tanda dagangan adalah lebih baik untuk melihat pada label balang madu, pengguna perlu lebih prihatin tentang tahap aktiviti bukan peroksida yang (NPA). Jika madu yang telah diuji, makmal akan dapat menentukan sama ada madu aktif atau tidak aktif. Hanya madu aktif harus digunakan untuk tujuan terapeutik. Madu aktif hanya boleh digunakan sebagai pemanis atau untuk tujuan makanan. Madu aktif tidak akan menghasilkan keputusan yang sama ubat-ubatan yang orang harapkan.

Sebaik sahaja anda melepasi akronim (UMF, MGO, NPA, AMF, MGS, dll) kemudian ada nombor untuk memahami. Sebagai contoh, sebuah balang Manuka madu akan mempunyai nombor pada label yang mengukur potensi. Ia diterima umum bahawa madu dengan tahap potensi yang 10 atau lebih tinggi dianggap sebagai aktif dan sesuai untuk kegunaan perubatan. Madu dengan tahap potensi 0 hingga 9 tidak aktif. Nombor-nombor ini digunakan dalam perbandingan kepada penyelesaian dengan tahap antibakteria bersamaan dengan fenol. Sebagai contoh, madu dengan tahap potensi yang 10 adalah bersamaan dengan satu penyelesaian yang kira-kira 10% fenol.

Semakin tinggi nombor, semakin tinggi anti-bakteria dan potensi fitokimia. Ia adalah mudah untuk menganggap bahawa jika tahap potensi yang lebih tinggi, madu akan bekerja lebih baik dengan lebih cepat. Ini tidak semestinya benar. Kebanyakan penyelidik telah mendapati bahawa pelbagai medium yang sesuai untuk kebanyakan aplikasi. Hanya selagi tahap potensi sekurang-kurangnya 10, madu itu cukup kuat untuk sembuh. Kadang-kadang nombor ini diikuti dengan tanda tambah (+). Ini bermakna madu mungkin boleh menjadi sedikit lebih kuat daripada nombor yang dipaparkan pada label, tetapi tidak kurang. Sebab untuk ini adalah bahawa potensi madu boleh meningkatkan masa ke masa. Oleh itu, jika Manuka madu disimpan di sebuah gudang untuk beberapa bulan sebelum itu dijual, tahap potensi mungkin lebih tinggi daripada kali terakhir ia dianalisis di makmal.

Dalam penjumlahan, apabila membeli balang Manuka madu, ia lebih penting untuk memastikan ia aktif atau bioaktif, dan bukannya kepada obsesi pada singkatan tiga huruf atau tanda dagangan yang mungkin pada label. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai kesahihan tahap potensi yang dipaparkan pada label, anda boleh hubungi syarikat itu yang dibungkus madu untuk memastikan bahawa ia telah diuji di makmal. Jika madu tidak diuji, maka tidak ada cara untuk mengetahui apa tahap potensi itu.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar