Minggu, 08 November 2015

Lupus - Apa Ia Adakah dan Apa yang boleh dilakukan?

Lupus - Apa Ia Adakah dan Apa yang boleh dilakukan?

Lupus adalah, kronik, penyakit keradangan autoimun; ia memberi kesan kepada tisu penghubung dan darah. Terdapat dua jenis lupus. SLE (Systemic lupus erythematosus) yang satu ini adalah sangat serius dan boleh membawa maut. Ini adalah suatu keadaan yang mempengaruhi organ-organ badan sebagai tambahan kepada tisu perantara yang disebut di atas dan darah. DLE (discoid lupus erythematosus) ini memberi kesan kepada kawasan kulit yang terdedah kebanyakannya, dan kadang-kadang boleh menjejaskan sendi.

Gejala lupus boleh berbeza-beza dan tidak mengikut keterukan penyakit dan organ-organ yang terjejas, jika ada. SLE, jenis yang lebih serius, boleh berlaku tiba-tiba. Ia akan kelihatan seperti jangkitan sangat buruk disertai dengan demam. Ia juga boleh muncul secara perlahan-lahan kadang-kadang lebih tahun. Sebagai kesan boleh datang perlahan-lahan dengan episod rawak keletihan dan demam, kesakitan pada sendi atau apa yang kelihatan semakin sakit pada kanak-kanak; ia akhirnya boleh berubah bentuk sendi dan menyebabkan penguncupan otot.

Sebahagian daripada tanda-tanda yang lebih biasa adalah ruam di atas dada, siku, leher dan / atau muka. Dengan DLE, ruam akan bermula dengan warna merah, ia akan menjadi bulat boleh menebal di kawasan dan juga boleh meninggalkan parut dan biasanya berlaku pada kulit kepala dan muka. Ia juga boleh menyebabkan keguguran rambut. Terdapat ciri-ciri "berbentuk rama-rama" ruam yang didapati dengan SLE, dan ini yang terdapat di atas jambatan hidung dan pipi. Ruam tidak menyebabkan parut atau kehilangan rambut kekal.

Beberapa gejala-gejala lain adalah ulser pada mulut dan hidung. A bengkak jari dan tangan bersama-sama dengan sensitif kepada cahaya, pericarditis yang merupakan radang membran yang mengelilingi jantung, kekurangan zat besi, gangguan buah pinggang, anemia, radang selaput dada, yang merupakan keradangan pada selaput paru-paru, dan tinggi tekanan darah. Pada kanak-kanak ia tidak luar biasa untuk melihat kelenjar limfa bengkak.

SLE dianggap sebagai teruk jika penyakit yang mengancam nyawa menyertainya. Jika tidak, ia dianggap sebagai sederhana jika gejala utama adalah demam, sakit sendi, radang selaput dada, pericarditis, ruam dan sakit kepala. Jika SLE serius kemudian di bawah penjagaan terapi kortikosteroid segera doktor mesti ditadbir. Ini adalah keadaan yang kronik supaya pengampunan boleh berlaku dan tempoh rawak di mana anda mempunyai gejala penyakit juga akan berlaku .. Jadi, jika dalam pengampunan untuk tempoh masa yang panjang tidak melompat kepada kesimpulan bahawa penyakit itu hilang. Anda akan perlu untuk melakukan ujian darah untuk antibodi anti-nuklear dan anda mungkin perlu biopsi kulit.

Berikut 8 gejala sama sekali hendaklah hadir bagi mengesahkan diagnosis lupus iaitu: rendah sel darah putih atau kiraan platelet atau anemia hemolitik, sakit mulut, sel-sel yang tidak normal di dalam air kencing, antibodi ANA dalam darah, sakit sendi dalam lebih dari satu bersama, jadi arthritis, ruam rama-rama di pipi, psikosis atau penyitaan dan sensitiviti cahaya. Ini adalah menurut Persatuan Rheumatoid Amerika.

Terdapat sambungan 100% antara alahan makanan dan lupus. Dan lupus, dalam 90% kes, menyerang kanak-kanak dan wanita muda.

Terdapat ubat-ubatan yang boleh menyebabkan bacaan positif palsu SLE; mereka hydralazine, beta-blockers dan procainamide. Juga tekanan alam sekitar dan juga pil kawalan kelahiran boleh memburukkan lagi gejala lupus.

Apa nak buat

Jika tidak sudah pada diet organik kemudian menukar diet kepada orang yang tidak semula jadi dan organik. Hadkan pengambilan tenusu anda, minyak politaktepu dan produk daging lembu. Dan sudah tentu, skrin untuk alahan dan mengelakkan apa-apa makanan anda menguji sensitif. Meningkatkan hijau, oren dan sayur-sayuran kuning dan jangan makan liar menangkap ikan beberapa kali seminggu.

Herba yang akan membantu adalah: Echinacea, likuoris, semanggi merah, pau d`arco dan goldenseal. Juga Mengambil suplemen pahit Sweden dengan setiap hidangan akan membantu meningkatkan pengeluaran asid hidroklorik dan minum rendaman Jelatang dua kali sehari.

Hidroterapi juga boleh membantu dan menawarkan kelegaan, mandi sitz, memampatkan panas dan / atau sejuk, spa harian penjagaan kesihatan alternatif profesional boleh mengarahkan anda kepada beberapa bentuk-bentuk penyembuhan dan kelegaan. Anda juga akan ingin bertanya kepada doktor anda tentang hyperthermia, buatan mewujudkan demam untuk meningkatkan fungsi imun - ini amat berkesan untuk menghapuskan logam berat, toksin, bakteria dan virus.

Jus yang akan membantu ialah saderi, minyak currant hitam, lobak merah, minyak flaxseed dan bawang putih.

Makanan tambahan membantu ialah: vitamin A dengan beta karotena, vitamin B kompleks, vitamin B5, B12, selenium, asid lemak, zink, vitamin C magnesium, enzim proteolitik diambil dari makanan, enzim pencernaan mengambil mereka dengan makanan, asid amino L- cystine, L-cysteine, L-methionine dan HCL dengan setiap hidangan kerana ia adalah bahawa pesakit lupus sering kekurangan HCL.

Krim PABA boleh disapu dan akan membantu meringankan gejala.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar