Minggu, 08 November 2015

Awal Yis Gejala Jangkitan Yang Isyarat A Perlu Untuk Rawatan Segera

Awal Yis Gejala Jangkitan Yang Isyarat A Perlu Untuk Rawatan Segera

Gejala Jangkitan Yis sering meniru gejala pelbagai jangkitan saluran kencing lain. Pengetahuan yang baik gejala-gejala ini adalah membantu dalam menggunakan senarai semak penghapusan untuk mengecilkan julat pepijat yang mungkin atau agen berjangkit. Senarai semak tidak mengesahkan tetapi boleh memberikan anggaran yang baik bahawa gejala lebih daripada mungkin disebabkan oleh jangkitan yis berdasarkan jumlah yang hampir sama tanda-tanda yang ditunjukkan. Tanpa diagnosis rasmi perubatan latihan ini adalah perlu sebelum memohon rumah atau remedi jangkitan yis semula jadi yang boleh menjadi terapi salah terhadap lain-lain jenis patogen dengan gejala jangkitan yang sama.

Ini adalah awal Gejala Jangkitan Yis Itu Sekiranya menaikkan bendera merah

1) Gejala utama jangkitan yis vagina pada wanita ialah gatal-gatal yang teruk di dalam dan sekitar kawasan vulvar. Gatal-gatal yang berkenaan sekali-sekala (iaitu datang dan pergi) tetapi boleh menjadi teruk dan cukup tekun untuk mengelakkan untuk berjalan kerana kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh keradangan dan geseran pada vulva dan labia. Gatal-gatal ini sering disertai dengan perasaan terbakar ketika membuang air kecil. Air kencing berasid mengganggu kawasan radang. Satu perbezaan antara gatal-gatal dan membakar gejala yis dan lain-lain jangkitan saluran kencing kerap boleh dibuat dengan menyatakan di mana kerengsaan wujud. Bagi sebahagian besar, yis mewujudkan kerengsaan kepada (luar) kawasan vulvar luar manakala kebanyakan jangkitan saluran kencing lain akan mengganggu (dalaman) saluran dalaman.

2) Satu lagi gejala jangkitan yis yang sering jelas kemerahan dan kesakitan di kawasan itu vulvar. Ini kemerahan dan kesakitan akhirnya menjadikan kawasan itu begitu sensitif bahawa hubungan seks menjadi sakit dan tidak selesa. Ubat anti-radang mis Hydrocortizone (topikal), Cataflam (dalaman) dan ubat penahan sakit contohnya (Aspirin) boleh melegakan penggunaan problem.The ini gel pelincir dan krim kosmetik boleh meringankan kesakitan disebabkan geseran tetapi boleh melambatkan penyembuhan dengan menghasilkan Kesan kerengsaan negatif dan bertindak sebagai penghalang kepada tindakan rawatan anti-radang dan anti-kulat yang sesuai.

3) pelepasan tebal yang menyerupai keju kotej adalah gejala yang ketara seterusnya. Pelepasan cenderung untuk menjadi tebal, putih ke kuning pucat atau jelas dalam warna dengan bau yang luar biasa berkulat. Ia mungkin mempunyai rumpun atau tidak. Dalam banyak keadaan tidak ada tanda apa-apa gejala pelepasan tetapi itu tidak bermakna bahawa jangkitan tidak hadir dan aktif. Gejala ini tidak selalunya hadir tetapi timbul lebih biasa berdasarkan status imun dan Ketajaman jangkitan. Masalah ini tidak boleh ditangani dengan persediaan kosmetik atau beraroma.

4) Jika berlaku kandidiasis lisan tanda-tanda jelas jangkitan yis lisan adalah tompok putih yang terbentuk di lelangit dan lidah keras dan lembut dan kawasan-kawasan lain mungkin rongga mulut seperti pipi dalaman. Dalam beberapa kes seriawan atau yis boleh menyerang sejauh tekak dan esofagus untuk menghasilkan simptom batuk kering yang kronik dan berterusan.

5) Tanda-tanda jangkitan yis pada lelaki tidak dibincangkan sekerap gejala di kalangan wanita kerana jangkitan kelamin kronik adalah lebih biasa di kalangan wanita kerana reka bentuk alat kelamin perempuan, sistem hormon (Estrogen) dan biokimia (pH faraj dan kiraan bakteria) yang menjadikan wanita lebih terdedah. Tambahan pula ia adalah perkara biasa bagi wanita yang sihat purata untuk membawa pasif flora semulajadi Candida albicans yis dalam faraj tetapi tidak begitu bagi lelaki dan zakar. Masalah yang timbul di sini adalah bahawa lelaki boleh membawa jangkitan pada kelenjar atau kulup sering tanpa gejala yang jelas dan bertindak sebagai pembawa untuk menghasilkan gejala jangkitan yis women.The utama gejala jangkitan pada lelaki cenderung untuk menjadi gatal-gatal dan ruam merah halus pada kawasan yang sebelum ini disebut.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar